Het plukpak en smeerpak: tegen pluk- en smeergedrag - Zorgvrij

Nieuws & Blogs

Blijf op de hoogte van ZorgVrij en lees hier onze meest recente blogs en nieuwsberichten.
12 mrt 2019

Het plukpak en smeerpak: tegen pluk- en smeergedrag

Wanneer u in een zorginstelling werkt of zorg draagt voor iemand met dementie of gedragsproblemen, zal dit pluk- en smeergedrag u meteen bekend voorkomen. De oorzaak van dit gedrag is dat (nacht)kleding door de zorgvrager vaak uitgetrokken wordt. Met een plukpak of smeerpak wordt agressief pluk- en smeergedrag tegengegaan.

Wat zijn plukpakken en smeerpakken?

Een plukpak of smeerpak is een kledingstuk dat bestaat uit één geheel en is bedoeld voor mensen die onbedoeld hun kleding of incontinentiemateriaal uittrekken. Doordat het één geheel is, kan er door de zorgvrager niet geplukt of gefriemeld worden aan ondergoed en incontinentiemateriaal.

Voor zowel zorgvrager als zorgverlener is een plukpak of smeerpak de ideale oplossing. De zorgverlener kan middels de rits op de achterkant en/of de rits aan de broekspijp van het plukpak of smeerpak, gemakkelijk de kleding uittrekken bij de zorgvrager, om incontinentiemateriaal te wisselen. Deze ritsen maken het voor de zorgvrager dan weer erg lastig om het pluk- of smeerpak zelf uit te trekken.

Voor wie is een plukpak of smeerpak?

Een plukpak of smeerpak is bedoeld voor mensen met dementie, Alzheimer of gedragsproblemen. Dementerende mensen worden tijdens de nacht vaak wakker, omdat hun hersenen niet meer kunnen onderscheiden wanneer het dag of nacht is. Deze zorgvragers gaan dan vaak plukken en friemelen aan hun kleding of incontinentiemateriaal, waardoor de zij gaan smeren met hun ontlasting. Niet alleen gedurende de nacht, maar ook overdag kan een plukpak of smeerpak de uitkomst bieden wanneer bepaald gedrag zich de hele dag voordoet.

Verschillende soorten pluk- en smeerpakken

In de webshop van ZorgVrijKleding vindt u diverse soorten plukpakken en smeerpakken voor dames, heren en kinderen:

  • Materialen: jersey, tricot (beide 100% katoen) of badstof (80% katoen, 20% polyester)
  • Modellen: korte of lange mouw, korte of lange broekspijp (met of zonder voetjes)
  • Rits: rits op de rug en/of langs de pijpen
  • Dessins: diverse kleuren en prints
  • Maten: Kindermaten (maat 128 t/m 176) en volwassen maten (maat S tot XXXL)
  • Prijzen: variërend van €42,95 tot €70,95

Meer informatie over aangepaste kleding

Wilt u meer informatie over onze plukpakken, smeerpakken of andere aangepaste kleding? Neem contact op met ZorgVrijKleding voor al uw vragen en informatie.

Lees ook deze interessante artikelen eens

externalId=zorgvrij-blogs-detail-1.1.2.1.2.1.1&filter[active]=1