12 mei - Internationale Dag van de Verpleging | ZorgVrij - Zorgvrij

Nieuws & Blogs

Blijf op de hoogte van ZorgVrij en lees hier onze meest recente blogs en nieuwsberichten.
12 mei 2020

12 mei - Internationale Dag van de Verpleging

Het is vandaag 12 mei, een dag die internationaal in het teken staat van de verpleging. In heel Nederland staat iedereen even stil bij de mensen die zorg verlenen in onze omgeving.
Zeker in deze tijd is het belangrijk om stil te staan bij de mensen die verzorgen. Het is een rare tijd waarin een hoop wordt gevraagd. Niet alleen zorgpersoneel in de ziekenhuizen, maar ook zorgverleners in de verzorgingshuizen en de mantelzorgers van familieleden en/of vrienden verdienen extra aandacht in deze tijd.

Oorsprong

Deze speciale dag voor de verzorging is ontstaan rond 1965. Er was in die tijd een groot tekort aan zorgpersoneel en met deze speciale dag hoopte men meer waardering voor het verzorgende beroep te krijgen en mensen te interesseren om nieuw zorgpersoneel te vinden.

Nog elk jaar wordt deze dag gebruikt om stil te staan bij alle verzorgende die Nederland heeft. Ook vandaag is dat niet anders. Vandaag is het misschien wel extra belangrijk om er even over na te denken en dankbaar te zijn voor alle werkzaamheden die ze uitvoeren. Er ligt een grote druk op ons zorgsysteem. Deze mensen hebben buiten hun dagelijkse zorgen, ook de zorgen van Corona om zich heen.

Aantal feiten over international dag van de verzorging:

  • De dag wordt sinds 2013 ook wel de dag van de zorg genoemd.
  • De 12e van mei is niet zomaar gekozen. 12 mei is de verjaardag van zuster Florence Nightingale. Een vrouw die veel verzorging in het verzet heeft uitgevoerd. Vanwege deze reden is gekozen om de international Dag van de Verpleging op 12 mei te laten plaatsvinden.
  • Net na de Tweede Wereldoorlog ging er al een initiatief rond om in het geheim meer belangstelling voor het beroep te krijgen en interesse te wekken bij jonge vrouwen voor de zorg.
  • De internationale Dag van de Verpleging is begonnen in Nederland, maar werd al snel overgenomen door landen over de hele wereld. Daarom is dit uiteindelijk de internationale Dag van de Verpleging geworden.
  • Het gaat allang niet meer om de verpleging in het ziekenhuis. Ook ver daaromheen is dit een dag vol waardering voor iedereen in de zorg. Ook de verzorgers in ouderentehuizen, wijkverzorging en zelfs de mantelzorgers om ons heen.

Hierbij bedankt ZorgVrij de mensen die zorgen. Zorgvrij helpt deze mensen, mensen zoals u, graag met bijvoorbeeld onze adviesgesprekken en aangepaste kleding om de zorg te verlenen en deze tijd iets gemakkelijker te maken.

Lees ook deze interessante artikelen eens

externalId=zorgvrij-blogs-detail-1.1.2.1.2.1.1&filter[active]=1