Het plukpak en smeerpak: tegen pluk- en smeergedrag - Zorgvrij

Nieuws & Blogs

Blijf op de hoogte van ZorgVrij en lees hier onze meest recente blogs en nieuwsberichten.
23 jun 2022

Het plukpak en smeerpak: tegen pluk- en smeergedrag

Wat zijn plukpakken en smeerpakken?

Een plukpak of smeerpak is een kledingstuk dat bestaat uit één geheel en is bedoeld voor mensen die onbedoeld hun kleding of incontinentiemateriaal uittrekken. Omdat het één geheel is, kan er door de zorgvrager niet ‘geplukt’ of gefriemeld worden aan ondergoed en incontinentiemateriaal.

Voor zowel zorgvrager als zorgverlener is een plukpak of smeerpak de ideale oplossing. De zorgverlener kan middels de rits op de achterkant en/of de rits aan de broekspijp van het plukpak of smeerpak, gemakkelijk de kleding uittrekken bij de zorgvrager om incontinentiemateriaal te wisselen. Deze ritsen maken het voor de zorgvrager dan weer erg lastig om het pluk- of smeerpak zelf uit te trekken.

Voor wie is een plukpak of smeerpak?

Een plukpak of smeerpak is bedoeld voor mensen met dementie, Alzheimer of gedragsproblemen. Dementerende mensen worden tijdens de nacht vaak wakker, omdat hun hersenen niet meer kunnen onderscheiden wanneer het dag of nacht is. Deze zorgvragers gaan dan vaak plukken en friemelen aan hun kleding of incontinentiemateriaal, waardoor de zij gaan smeren met hun ontlasting. Niet alleen gedurende de nacht, maar ook overdag kan een plukpak of smeerpak een uitkomst bieden wanneer bepaald gedrag zich de hele dag voordoet.

Voorkomt onbewust krabben

Ook mensen die last hebben van eczeem hebben baat bij het dragen van een plukpak. Hiermee wordt voorkomen dat ze in hun slaap ongecontroleerd gaan krabben en de huid beschadigen. Omdat ‘s nachts krabben vaak onbewust gaat, zorgt een plukpak ervoor dat de drager hooguit met de stof ertussen kan wrijven. Een model met lange mouw en lange broekspijp is voor de meeste zorgvragers met eczeem het prettigst.

Welke soorten pluk- en smeerpakken zijn er?

In onze webshop vindt u diverse soorten plukpakken en smeerpakken voor dames, heren en kinderen. Benieuwd welke maat plukpak u het best kunt kopen? Bij elk pluk- en smeerpak staat een maattabel vermeld. Hierin kunt u de ideale maat aflezen.

  • Materialen: jersey, tricot (beide 100% katoen) of badstof (80% katoen, 20% polyester)
  • Modellen: korte of lange mouw, korte of lange broekspijp (met of zonder voetjes)
  • Rits: rits op de rug en/of langs de pijpen
  • Dessins: diverse kleuren en prints
  • Maten: kindermaten (maat 128 t/m 176) en volwassen maten (maat XS tot XXXL)
  • Prijzen: variërend van €42,95 tot €78,95

Plukpak kopen: dun of dik materiaal?

De meeste zorgvragers dragen een plukpak ‘s nachts. Net als bij een pyjama verschilt het wat een drager prettig vindt. Zo zijn er dikke plukpakken van badstof die de zorgvrager aangenaam warm houden, sommige zelfs met voetjes voor extra warmte en comfort. Is luchtige nachtkleding meer op z’n plaats, omdat de drager het snel warm heeft of omdat het zomer is? Dan is een plukpak van jersey met een korte mouw de beste keuze.

Is er een vergoeding voor plukpakken?

De basisverzekering vergoedt geneeskundige zorg, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Hoewel een plukpak als hulpmiddel wordt beschouwd, vergoedt de basisverzekering deze zelden. Heeft u een aanvullende verzekering? Neem dan uw polisvoorwaarden door of raadpleeg uw verzekeraar. Houd daarnaast rekening met een eventuele eigen bijdrage en het eigen risico.

Kleven er nadelen aan het gebruik van een plukpak?

Een plukpak helpt plukken en krabben voorkomen. Sommige gebruikers krijgen het echter toch voor elkaar om incontinentiemateriaal te verschuiven, waardoor lekkage ontstaat. Dan kan ervoor gekozen om een extra laag stof (een boxershort) of een plastic broek over het plukpak heen te dragen. Dit verkleint de kans dat de drager de incontinentieproducten te pakken krijgt. Gaat de drager ook overdag met onderkleding aan de haal? Dan biedencombi hansops een uitkomst.

Meer informatie over aangepaste kleding

Wilt u meer informatie over onze plukpakken, smeerpakken of andere aangepaste kleding? Neem contact op met ZorgVrijKleding voor al uw vragen en informatie.

Lees ook deze interessante artikelen eens

externalId=zorgvrij-blogs-detail-1.1.2.1.2.1.1&filter[active]=1