Een plukpak of smeerpak is een kledingstuk dat bestaat uit één geheel en is bedoeld voor mensen die onbedoeld hun kleding of incontinentiemateriaal uittrekken. Omdat het één geheel is, kan er door de zorgvrager niet ‘geplukt’ of gefriemeld worden aan ondergoed en incontinentiemateriaal.
Voor zowel zorgvrager als zorgverlener is een plukpak of smeerpak de ideale oplossing. De zorgverlener kan middels de rits op de achterkant en/of de rits aan de broekspijp van het plukpak of smeerpak, gemakkelijk de kleding uittrekken bij de zorgvrager om incontinentiemateriaal te wisselen. Deze ritsen maken het voor de zorgvrager dan weer erg lastig om het pluk- of smeerpak zelf uit te trekken.
Een plukpak of smeerpak is bedoeld voor mensen met dementie, Alzheimer of gedragsproblemen. Dementerende mensen worden tijdens de nacht vaak wakker, omdat hun hersenen niet meer kunnen onderscheiden wanneer het dag of nacht is. Deze zorgvragers gaan dan vaak plukken en friemelen aan hun kleding of incontinentiemateriaal, waardoor de zij gaan smeren met hun ontlasting. Niet alleen gedurende de nacht, maar ook overdag kan een plukpak of smeerpak een uitkomst bieden wanneer bepaald gedrag zich de hele dag voordoet.
Ook mensen die last hebben van eczeem hebben baat bij het dragen van een plukpak. Hiermee wordt voorkomen dat ze in hun slaap ongecontroleerd gaan krabben en de huid beschadigen. Omdat ‘s nachts krabben vaak onbewust gaat, zorgt een plukpak ervoor dat de drager hooguit met de stof ertussen kan wrijven. Een model met lange mouw en lange broekspijp is voor de meeste zorgvragers met eczeem het prettigst.
In onze webshop vindt u diverse soorten plukpakken en smeerpakken voor dames, heren en kinderen. Benieuwd welke maat plukpak u het best kunt kopen? Bij elk pluk- en smeerpak staat een maattabel vermeld. Hierin kunt u de ideale maat aflezen.
De meeste zorgvragers dragen een plukpak ‘s nachts. Net als bij een pyjama verschilt het wat een drager prettig vindt. Zo zijn er dikke plukpakken van badstof die de zorgvrager aangenaam warm houden, sommige zelfs met voetjes voor extra warmte en comfort. Is luchtige nachtkleding meer op z’n plaats, omdat de drager het snel warm heeft of omdat het zomer is? Dan is een plukpak van jersey met een korte mouw de beste keuze.
De basisverzekering vergoedt geneeskundige zorg, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Hoewel een plukpak als hulpmiddel wordt beschouwd, vergoedt de basisverzekering deze zelden. Heeft u een aanvullende verzekering? Neem dan uw polisvoorwaarden door of raadpleeg uw verzekeraar. Houd daarnaast rekening met een eventuele eigen bijdrage en het eigen risico.
Een plukpak helpt plukken en krabben voorkomen. Sommige gebruikers krijgen het echter toch voor elkaar om incontinentiemateriaal te verschuiven, waardoor lekkage ontstaat. Dan kan ervoor gekozen om een extra laag stof (een boxershort) of een plastic broek over het plukpak heen te dragen. Dit verkleint de kans dat de drager de incontinentieproducten te pakken krijgt. Gaat de drager ook overdag met onderkleding aan de haal? Dan biedencombi hansops een uitkomst.
Wilt u meer informatie over onze plukpakken, smeerpakken of andere aangepaste kleding? Neem contact op met ZorgVrijKleding voor al uw vragen en informatie.
Wanneer een familielid hulpbehoevend wordt, is het soms nodig om hulpmiddelen of zorgproducten aan te schaffen om het deze persoon zo comfortabel mogelijk te maken. Hier gaan de nodige kosten mee gemoeid. In deze blog lichten we toe of je een vergoeding kunt ontvangen voor hulpmiddelen en hoe je hiervoor in aanmerking komt.
Het dragen van een slab biedt een uitkomst voor volwassenen bij wie eten of drinken niet meer zo vanzelfsprekend gaat. Het houdt kleding schoon en maakt het voor de drager minder spannend om te eten. Ook van plan een slab voor volwassenen te kopen, maar nog niet zeker wat voor één? In deze blog lichten we de voordelen van een badstof slabber toe.
Wanneer u in een zorginstelling werkt of zorg draagt voor iemand met dementie of gedragsproblemen, zal pluk- en smeergedrag u meteen bekend voorkomen. De oorzaak van dit gedrag is dat (nacht)kleding door de zorgvrager vaak uitgetrokken wordt. Met een plukpak of smeerpak wordt agressief pluk- en smeergedrag tegengegaan.