Aangepaste kleding voor Alzheimer patiënten is een belangrijk hulpmiddel dat bijdraagt aan de levenskwaliteit van deze personen. In de eerste fase van de ziekte kunnen zij zich nog goed zelf aan- en uitkleden. In een latere fase, wordt het zelf aan- en uitkleden steeds moeilijker. Aangepaste kleding biedt dan dé uitkomst.
Dementie en alzheimer worden vaak in één adem genoemd. Maar dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes, waarbij de hersenen worden aangetast, waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren en het gedrag verandert. Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie.
De ziekte kan ervoor zorgen dat een patiënt ongewenst obsessief gedrag gaat vertonen. U kunt daarbij denken aan plukgedrag aan ondergoed en incontinentiemateriaal, het telkens weer uitkleden en smeergedrag. Dit gedrag is voor zowel de familie als voor zorgverleners erg vervelend en daarom biedt aangepaste kleding uitkomst. Door te kiezen voor aangepaste kleding zorgt u ervoor dat de patiënt niet de kans krijgt om te plukken en smeren en u vergroot tevens de zelfredzaamheid van de patiënt. Door de aangepast kleding kan de patiënt zich nog steeds zelf aankleden. Het verbetert de levenskwaliteit en vermindert ook de fysieke belasting voor de zorgverlener.
Aangepaste kleding is speciaal ontworpen, zodat ook incontinentiemateriaal beter tot zijn recht komt. Met aangepaste kleding wordt de zorgnemer niet beperkt in de bewegingsvrijheid. Aangepaste kleding zorgt er alleen voor dat dwangmatig gedrag niet meer kan plaatsvinden.
Verschillende kledingstukken kunnen uitkomst bieden voor mensen met dementie of Alzheimer. Met name body's, hansops en scheurpakken kunnen een verrijking zijn.
Een body is ondergoed dat bestaat uit één geheel. U kunt het vergelijken met een romper, maar dan speciaal ontworpen voor volwassenen. Incontinentiemateriaal blijft hierbij beter op zijn plek zetten, het maakt het makkelijker om iemand te verschonen en het wordt met een body moeilijker om nog te kunnen plukken aan incontinentiemateriaal.
Een hansop of plukpak bestaat ook uit één geheel en wordt voornamelijk als pyjama gebruikt voor de nacht. Een scheurpak heeft hetzelfde ontwerp, maar dan van sterker materiaal wat erg moeilijk kapot te scheuren is.
Alle kledingstukken zijn er in verschillende uitvoeringen, zowel voor heren en dames. Hierdoor is er altijd een oplossing mogelijk, voor welk probleem dan ook. Wilt u meer weten over onze aangepaste kleding? Neem dan contact op met ZorgVrij voor al uw vragen en informatie.
Wanneer een familielid hulpbehoevend wordt, is het soms nodig om hulpmiddelen of zorgproducten aan te schaffen om het deze persoon zo comfortabel mogelijk te maken. Hier gaan de nodige kosten mee gemoeid. In deze blog lichten we toe of je een vergoeding kunt ontvangen voor hulpmiddelen en hoe je hiervoor in aanmerking komt.
Het dragen van een slab biedt een uitkomst voor volwassenen bij wie eten of drinken niet meer zo vanzelfsprekend gaat. Het houdt kleding schoon en maakt het voor de drager minder spannend om te eten. Ook van plan een slab voor volwassenen te kopen, maar nog niet zeker wat voor één? In deze blog lichten we de voordelen van een badstof slabber toe.
Wanneer u in een zorginstelling werkt of zorg draagt voor iemand met dementie of gedragsproblemen, zal pluk- en smeergedrag u meteen bekend voorkomen. De oorzaak van dit gedrag is dat (nacht)kleding door de zorgvrager vaak uitgetrokken wordt. Met een plukpak of smeerpak wordt agressief pluk- en smeergedrag tegengegaan.