Aangepaste kleding: een uitkomst voor Alzheimer patiënten - Zorgvrij

Nieuws & Blogs

Blijf op de hoogte van ZorgVrij en lees hier onze meest recente blogs en nieuwsberichten.
28 mei 2019

Aangepaste kleding: uitkomst voor Alzheimer patiënten

Aangepaste kleding voor Alzheimer patiënten is een belangrijk hulpmiddel dat bijdraagt aan de levenskwaliteit van deze personen. In de eerste fase van de ziekte kunnen zij zich nog goed zelf aan- en uitkleden. In een latere fase, wordt het zelf aan- en uitkleden steeds moeilijker. Aangepaste kleding biedt dan dé uitkomst.

Verschil dementie en Alzheimer

Dementie en alzheimer worden vaak in één adem genoemd. Maar dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes, waarbij de hersenen worden aangetast, waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren en het gedrag verandert. Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie.

Aangepaste kleding Alzheimer patiënten

De ziekte kan ervoor zorgen dat een patiënt ongewenst obsessief gedrag gaat vertonen. U kunt daarbij denken aan plukgedrag aan ondergoed en incontinentiemateriaal, het telkens weer uitkleden en smeergedrag. Dit gedrag is voor zowel de familie als voor zorgverleners erg vervelend en daarom biedt aangepaste kleding uitkomst. Door te kiezen voor aangepaste kleding zorgt u ervoor dat de patiënt niet de kans krijgt om te plukken en smeren en u vergroot tevens de zelfredzaamheid van de patiënt. Door de aangepast kleding kan de patiënt zich nog steeds zelf aankleden. Het verbetert de levenskwaliteit en vermindert ook de fysieke belasting voor de zorgverlener.

Aangepaste kleding is speciaal ontworpen, zodat ook incontinentiemateriaal beter tot zijn recht komt. Met aangepaste kleding wordt de zorgnemer niet beperkt in de bewegingsvrijheid. Aangepaste kleding zorgt er alleen voor dat dwangmatig gedrag niet meer kan plaatsvinden.

Soorten aangepaste kleding Alzheimer patiënten

Verschillende kledingstukken kunnen uitkomst bieden voor mensen met dementie of Alzheimer. Met name body's, hansops en scheurpakken kunnen een verrijking zijn.

Een body is ondergoed dat bestaat uit één geheel. U kunt het vergelijken met een romper, maar dan speciaal ontworpen voor volwassenen. Incontinentiemateriaal blijft hierbij beter op zijn plek zetten, het maakt het makkelijker om iemand te verschonen en het wordt met een body moeilijker om nog te kunnen plukken aan incontinentiemateriaal.

Een hansop of plukpak bestaat ook uit één geheel en wordt voornamelijk als pyjama gebruikt voor de nacht. Een scheurpak heeft hetzelfde ontwerp, maar dan van sterker materiaal wat erg moeilijk kapot te scheuren is.

Alle kledingstukken zijn er in verschillende uitvoeringen, zowel voor heren en dames. Hierdoor is er altijd een oplossing mogelijk, voor welk probleem dan ook. Wilt u meer weten over onze aangepaste kleding? Neem dan contact op met ZorgVrij voor al uw vragen en informatie.


Lees ook deze interessante artikelen eens

externalId=zorgvrij-blogs-detail-1.1.2.1.2.1.1&filter[active]=1