Dag van de Mantelzorg - Zorgvrij

Nieuws & Blogs

Blijf op de hoogte van ZorgVrij en lees hier onze meest recente blogs en nieuwsberichten.
07 nov 2019

Dag van de Mantelzorg

Tientallen jaren geleden kwam de term ‘mantelzorg’ nog helemaal niet veel voor en nu is het niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zondag 10 november is de dag van de mantelzorg. Daarom staan we even stil bij de mantelzorg: waarom zijn mantelzorgers onmisbaar en wat speelt er nu allemaal?

Dag van de mantelzorg

De eerste officiële Dag van de Mantelzorg vond plaats op 10 november 1997 om waardering voor mantelzorgers te tonen. Op deze dag mogen mensen die zich normaal iedere dag voor een ander inzetten, zelf een dag genieten en ontspannen. Daarnaast is deze dag ook in het leven geroepen om mantelzorgers op de hoogte te stellen van hun rechten als mantelzorger en om mantelzorgers met elkaar in contact te brengen.

De mantelzorger is onmisbaar

Wanneer mensen mantelzorg bieden, doen zij dit vrijwillig en onbetaald. Ze geven zorg en ondersteuning aan mensen die dit nodig hebben in hun familie of sociale netwerk. Het is extra zorg die iemand aan een ander geeft en die ook onmisbaar is. Veel thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen werken samen met mantelzorgers om goed voor hun patiënten te kunnen zorgen. Iemand die mantelzorger is voor een ander heeft er vaak niet voor gekozen om verzorger te worden. Het overkomt hen door de emotionele band die zij met de zorgdrager hebben. Toch kan de tijd die in het mantelzorgen zit, oplopen tot meerdere uren per week en kan dit zowel mentaal als fysiek zwaar zijn voor de zorggever.

Geen vergoeding voor mantelzorgers

Het is duidelijk dat mantelzorg hard nodig is. Daartegenover staat echter geen standaard mantelzorgvergoeding. Het verlenen van mantelzorg is geheel vrijwillig en dus onbetaald. Mantelzorgers kunnen wel aanspraak maken op een aantal vergoedingen, zoals reiskosten en parkeerkosten, maar worden niet betaald voor hun vaak intensieve werk. Een aantal zorgverzekeraars biedt wel een vergoeding, maar alleen in de aanvullende verzekering. Benieuwd welke zorgverzekeraars dit aanbieden? Bekijk het hier.

De mantelzorgwaardering

Ten slotte kunnen mantelzorgers wel in aanmerking komen voor een mantelzorgwaardering wanneer ze deze zelf aanvragen bij hun gemeente. Vaak wordt deze waardering, in de vorm van een geldbedrag of cadeautje, op 10 november gegeven. Afgelopen week deelde MantelzorgNL cijfers over het aantal gemeenten waar geen individuele mantelzorgwaardering wordt aangeboden. In 78 gemeenten gebeurt dit op het moment niet. Die gemeenten hebben het budget hier niet voor of hebben het budget afgeschaft. Lees het gehele artikel hier.

Gelukkig wordt er in 88 procent van de gemeenten nog wel gewoon jaarlijks een mantelzorgwaardering gegeven om de mantelzorgers te laten zien dat het intensieve werk dat zij verrichten van belang is en gewaardeerd wordt.

Kleding van ZorgVrij voor de mantelzorg

ZorgVrij heeft als doel het verbeteren van de zorg in Nederland. Een veelvoorkomend knelpunt binnen de zorg is dat de zorg vaak zwaar is voor zowel de zorgdrager als zorggever. Dit geldt voor de professionele zorg, maar ook voor de mantelzorg. Het aantrekken van kleding kan voor beide partijen erg oncomfortabel en intensief zijn. De kleding van ZorgVrij maakt het aankleden van mensen met een beperking makkelijker. Bekijk hier het aanbod in onze aangepaste kleding.

Lees ook deze interessante artikelen eens

externalId=zorgvrij-blogs-detail-1.1.2.1.2.1.1&filter[active]=1