Digitalisering in de zorg | Zorgvrijkleding - Zorgvrij

Nieuws & Blogs

Blijf op de hoogte van ZorgVrij en lees hier onze meest recente blogs en nieuwsberichten.
18 feb 2020

Digitalisering in de zorg

De wereld om ons heen verandert elke dag. We digitaliseren in een steeds sneller tempo en zijn altijd opzoek naar manieren om situaties makkelijker te maken, om sneller en effectiever te kunnen handelen. Ook in de zorg zien we steeds meer digitalisering. Wij behandelen de volgende onderwerpen in deze blog:

Het probleem

In de zorg is ook steeds meer digitalisering gaande. Veel dossiers zijn digitaal en niet meer op papier te vinden. Verwijsbrieven worden digitaal gemaakt en gelijk naar het juiste adres verzonden. Allemaal digitale verbeteringen. Maar waarom duren al deze verbeteringen allemaal zo lang?

De oplossing

Vaak zijn er ideeën zat om de ouderenzorg te verbeteren, maar loopt het vast bij de uitvoering. Er zijn enorm veel regels waar een verbetering aan moet voldoen voordat deze daadwerkelijk geïmplementeerd mogen worden. Nieuwe digitale innovaties worden vaak niet uitgevoerd door 2 factoren: tijd en geld.

Om die reden heeft de overheid in de periode van 2017 tot en met 2022, meer dan 400 miljoen euro beschikbaar gesteld voor versnelling programma's zoals de VIPP-regeling (Versnelling van de Informatie-uitwisseling tussen Patiënt en Professional) in onder meer de GGZ, ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra.

Digitalisering in de ouderenzorg

Dat er genoeg ideeën zijn, is duidelijk. Een aantal van deze ideeën zijn al ingevoerd en worden gebruikt in de ouderenzorg. Hiervan hebben we drie voorbeelden op een rijtje gezet:

eHealth

eHealth staat voor de elektronische gezondheid, beter bekend als zorg via het internet. Hierdoor moet de zorgverlening sneller op gang komen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn; het online doorgeven van waarden en testresultaten door patiënten, videogesprekken met uw huisarts bij chronische klachten of een app die de beweging van de patiënt bijhoudt. eHealth draagt bij aan beter toegankelijke en kwalitatief goede zorg en leidt tot meer zelf-regie voor patiënten.

Zorgrobot

In de wijkverzorging wordt al gebruik gemaakt van sociale zorgrobots die mensen met geheugenproblemen helpen om hun dagelijkse gang van zaken te behouden. Dit doen ze door gesprekken te voeren of via spelenderwijs het geheugen trainen met alledaagse oefeningen. Maar zo zijn er ook tilrobotos die in de toekomst helpen met het draaien en tillen van ouderen.

Dit zijn voorbeelden van robots ter ondersteuning bij de verzorging van ouderen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders deze ondersteuning een positieve ontwikkeling vinden. Zorgrobots zien de Nederlanders met 56% wel zitten. En dan vooral in de volgende situaties:

Hulp bij fysiek zware arbeid (62%);
Tijdsbesparing (52%);
Het uitvoeren van monotone taken (40%);
Automatisering van bepaalde taken om het dagelijks leven te vereenvoudigen (37%).

Tovertafel

Sinds 2015 zijn tovertafels geïntroduceerd. Door middel van een beamer (die geprojecteerd staat op een tafel) en infrarood is het mogelijk voor de gebruikers om interactief bezig te zijn. Het helpt mensen met een cognitieve uitdaging, bijvoorbeeld dementie. Met de tovertafel worden ouderen die in een midden- of late fase van dementie zitten, met elkaar en hun omgeving verbonden door beweging te stimuleren. Deze digitaliserings-innovatie laat zien dat het mogelijk is om op speelse wijze zorg te bieden. Aan de hand van spelletjes die speciaal voor deze doelgroep zijn ontwikkeld, kunnen ouderen zowel zelfstandig, in groepsverband en/of onder begeleiding oefenen en spelen.

Waar kunnen wij mee helpen?

Bent u bezig met digitalisering in de zorg omgeving? Er zijn aspecten aan de zorg waar de digitalisering niet om de hoek komt kijken, namelijk kleding. Wij helpen u graag mee met persoonlijk advies over ons aanbod. Wij bieden modieuze en praktische kleding aan zoals rolstoeljassen, aangepaste heren- en damesmode en goed zittende ondermode.



Lees ook deze interessante artikelen eens

externalId=zorgvrij-blogs-detail-1.1.2.1.2.1.1&filter[active]=1