PDL Kleding ZorgVrij Kleding - Zorgvrij

Nieuws & Blogs

Blijf op de hoogte van ZorgVrij en lees hier onze meest recente blogs en nieuwsberichten.
07 feb 2019

PDL Kleding

PDL staat voor Passiviteiten Dagelijks Leven. Dit is een methode, bestaande uit een complex van handelingen, voorzieningen en maatregelen dat bijdraagt aan optimale begeleiding, verzorging of verpleging van ‘passieve’ patiënten. Deze patiënten zijn niet in staat tot het verrichten van activiteiten en hebben daarmee niet meer de mogelijkheid om zelf actief mee te werken tijdens dagelijkse verzorging en het aan- en uitkleden.

Oorzaken PDL

Het aan- en uitkleden van een passieve bewoner verloopt meestal moeizaam. Dit kan veroorzaakt worden door allerlei bewegingsbeperkingen, psychische weerstand (angst), pijn, maar ook door vaak te strakke en/of niet rekbare kleding. Niet alleen tijdens kleedhandelingen, maar ook tijdens het dragen van kleding treden vaak problemen op , zoals het omhoogschuiven van kleding, het uittrekken van kleding op ongepaste tijden, het plukken aan incontinentiemateriaal, etc.

PDL kleding biedt uitkomst

Zowel de bewoner als de zorgverlener worden met deze problemen geconfronteerd. Bij problemen, zoals contracturen, bewegingsbeperkingen, kan specifieke PDL kleding uitkomst bieden. Deze PDL kleding ziet er op het eerste gezicht uit als gewone kleding, maar is zo samengesteld en voorzien van speciale sluitingen, dat kleedhandelingen vergemakkelijkt worden. Daarnaast biedt aangepaste kleding de mogelijkheid dat mensen langer zelfstandig zich kunnen blijven aan- en uitkleden. Zij worden op deze manier minder afhankelijk en dat zal de eigenwaarde en de zelfverzekerdheid laten groeien.

Steeds meer zorginstellingen gaan gebruik maken van het PDL systeem. Aangepaste kleding is hierin een belangrijk aandachtspunt en wordt daarom vaak geadviseerd door zorginstellingen. ‘Passieve patiënten’ verblijven zowel op somatische afdelingen als op psychogeriatrische afdelingen van een verpleeghuis, in verzorgingshuizen, in instellingen voor verstandelijk gehandicapten en in de thuiszorg. Echter is bekendheid en kennis over deze PDL kleding nog gering.

ZorgVrij laat u graag kennis maken met aangepaste kleding. Kleding die een verrijking zal zijn voor zowel de zorgvrager als de zorgverlener.

Lees ook deze interessante artikelen eens

externalId=zorgvrij-blogs-detail-1.1.2.1.2.1.1&filter[active]=1