Veranderingen in de zorg in 2020 - Zorgvrij

Nieuws & Blogs

Blijf op de hoogte van ZorgVrij en lees hier onze meest recente blogs en nieuwsberichten.
11 feb 2020

Veranderingen in de zorg in 2020

Elk jaar verandert er een hoop in de zorg. In 2020 is dit niet anders. ZorgVrij zet een aantal veranderingen in de zorg in 2020 op een rij.

Nieuwe wetten over onvrijwillige zorg

Vanaf 1 januari 2020 vallen de gedwongen opnames en de gedwongen zorg voor mensen met dementie of een verstandelijk beperking niet meer onder de Wet Bopz, maar onder de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd). Daarnaast is ook de Wet verplichte GGZ (Wvggz) in werking getreden. Deze wet regelt de rechten van de mensen die te maken hebben met verplichte zorg vanwege een psychische aandoening. Beide wetten beschermen de mensen die zelf niet in staat zijn aan te geven welke hulp zij nodig hebben en geven meer gerichte zorg die nodig is.

ZorgVrij vindt het belangrijk dat ook de mensen die dit niet goed kunnen aangeven, goed ondersteund worden. Zo bieden wij bijvoorbeeld een verpleegdeken (een soort hoeslaken die een vorm van fixatie geeft) aan, of anti-scheurkleding om mensen met dementie/verstandelijke beperking of mensen met een psychische aandoening te helpen.

Maximale zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag is gestegen. Voor alleenstaande stijgt deze van €60,- naar maximaal €1.248 euro en voor partners van €84,- naar maximaal €2.388,-.

Bewaartermijn van medische dossiers

De termijn om dossiers te bewaren is aangepast. Deze stond op 15 jaar, maar is sinds 1 januari 2020 verhoogt naar 20 jaar. Deze termijn van 20 jaar gaat in na de laatste aanpassing in een (medisch) dossier.

Uitbreiding zorgverzekeringen basispakket:

In het basispakket bij de zorgverzekeringen zijn sinds 1 januari 2020 ook een aantal veranderingen te vinden. De opvallendste zijn:

  • De collectiviteitskorting is van maximaal 10% naar maximaal 5% gezakt. Hierdoor is de zorgpremie duurder geworden.
  • U kunt sinds 1 januari kiezen voor een logeervergoeding van maximaal €75,- euro per nacht als u drie opeenvolgende behandeldagen hebt en langdurig moet reizen naar de plek van de behandeling.
  • U kunt een vergoeding van apotheekbereidingen van medicijnen ontvangen.
  • De behandeling voor een specialist ouderengeneeskunde (SO) of een arts verstandelijk gehandicapten (AVG) wordt vanaf 1 januari 2020 ook vanuit het basispakket vergoedt. De behandeling zelf valt overigens onder het eigen risico.
  • Het geneesmiddel Spinraza voor SMA komt in het basispakket voor patiënten van alle leeftijden. Net als het geneesmiddel Osimertinib voor de start behandeling van longkanker bij bepaalde volwassen patiënten.
  • Trajecten voor het stoppen met roken valt niet meer onder het eigen risico.

ZorgVrij staat ook in 2020 weer klaar om de zorg makkelijker te maken voor u of uw mantelzorger. Met onze persoonlijke service en uitgebreid assortiment, ondersteunen we u waar nodig. Heeft u vragen, neem dan vooral contact met ons op zodat we samen naar de gewenste oplossing kunnen werken.

Lees ook deze interessante artikelen eens

externalId=zorgvrij-blogs-detail-1.1.2.1.2.1.1&filter[active]=1